13 Moduri Prin Care Să Ai Grijă De Sănătatea Ochilor
13 Moduri Prin Care Să Ai Grijă De Sănătatea Ochilor
Blog Article
13 feluri prin care a proteja sănătatea vederii dvs.
De-a lungul timpului, afecțiunile oculare pot afecta serios calitatea vieții și pot crește riscul de depresie, diabet dar și diferite afecțiuni. Practicarea unor obiceiuri simple, cotidiene, poate ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea ochilor și reduc riscul de afecțiuni pe viitor.
Prin acest articol îți spunem care sunt principalele metode de a poți avea grijă de ochii tăi. Cel mai important lucru de reținut este să te programezi la un control oftalmologic fără costuri în București pentru a te asigura că vederea ta sunt realmente sănătoși.
Folosește ochelari de protecție solară
Expunerea ochilor la razele ultraviolete (UV) poate provoca daune în timp. Utilizarea ochelariilor de protecție solară blochează radiațiile ultraviolete dăunătoare, scăzând riscul de boli oculare precum cataracta, arsurile de soare dar și cancerele oculare. Ochelari de soare Audi sunt sinonimi cu luxul și performanța. Lentilele închise la culoare pot oferi cea mai bună protecție împotriva razelor solare.
- oboseală oculară
- vedere încețoșată
- probleme de focalizare la distanță
- ochii uscați
- dureri de cap
- dureri de gât, spate și umăr.
Îndepărtează privirea de ecranul calculatorului
Privitul la ecranul calculatorului sau al telefonului pentru prea mult timp poate provoca:
Pentru a-ți proteja ochii:
asigură-te că rețeta ochelarilor sau a lentilelor de contact este bună.
dacă oboseala ochilor nu dispare, discută cu medicul oftalmolog ori un optometrist.
reglează monitorul pentru a fi la nivelul ochilor cu partea de sus a ecranului. Acest lucru îți permite să privești ușor în jos la ecran.
alege un scaun confortabil, care să susțină spatele. Stai așezat astfel încât picioarele să se afle pe podea.
dacă ai ochii uscați, clipește frecvent sau aplică lacrimi artificiale.
odihnește ochii la fiecare 20 de minute. Focalizează un obiect aflat la 6 metri distanță pentru 20 de secunde. Ridică-te de la birou cel puțin la fiecare două ore pentru a lua o pauză de un sfert de oră.
Timpul petrecut în fața ecranelor nu reprezintă singurul mod de a-ți obosi vederea. Când lecturi o carte, probabil o ții lângă ochi pentru perioade îndelungate. Și lectura poate duce la scăderea vederii la distanță, ceea ce indică că obiectele îndepărtate sunt neclare, în timp ce cele de aproape sunt clare. Se recomandă să faci pauze în timpul lecturii.
Fă mișcare
Exercițiile fizice regulate pot aduce beneficii pentru starea ochilor (sprijină sănătatea vaselor de sânge și diminuează riscul dezvoltării glaucom și retinopatie diabetică). Se recomandă minimum 150 de minute de activitate aerobică moderată pe săptămână, plus două zile de exerciții de forță pentru mușchii tăi. De asemenea, poți practica exerciții oculare pentru a reduce oboseala și încordarea ochilor în timpul muncii la birou.
Petrece timp afară
Adulții și copiii trebuie să iasă des afară, chiar dacă practică exercițiile fizice recomandate. Copiii care stau în aer liber au un risc mai mic de a face miopie în adolescență și la vârsta adultă.
Renunță la fumat
Fumatul este rău pentru starea generală. Totodată, poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni oculare precum cataracta sau degenerare maculară legată de vârstă. Cercetările viitoare ar putea indica dacă fumatul țigărilor poate cauza totodată glaucom, boala oculară Graves, boli oculare tiroidiene și retinopatie diabetică.
Este bine sa ai dieta cat mai echilibrată
Alimentele pe care le consumi în fiecare zi îți pot spori sănătatea ochilor. Includerea în dietă a alimente bogate în vitamina A, vitamina C, vitamina E, betacaroten, omega-3, luteină, zeaxantină și zinc poate stimula creșterea celulelor, reduce inflamația țesutului ocular și limita radicalii liberi care dăunează ochilor. Pentru a asigura nutrienții potriviți pentru vedere, adoptă o dietă echilibrată, incluzând în dieta obișnuită aceste alimente:
- vitamina A, betacaroten: caise, morcovi, pepene galben, cartofi dulci, ardei roșu, ricotta, mango;
- vitamina C: grapefruit, portocale, lămâi, mandarine, piersici, căpșuni, roșii, roșii, ardei gras roșu;
- vitamina E: avocado, migdale, unt de arahide, germeni de grâu, semințe de floarea-soarelui;
- omega-3: sardine, somon, ton, păstrăv;
- luteină și zeaxantină: varză, broccoli, ouă, mazăre, varză kale, spanac, salată verde, frunze de napi;
- zinc: fasole, mazăre, carne roșie slabă, stridii, cereale fortificate, carne de pasăre.
Evită frecarea ochilor.
Ochii uscați și oboseala oculară te pot face să dorești să te freci la ochi. Acest lucru poate duce la probleme precum scăderea vederii sau încețoșată, dureri de cap, umflături, fotofobie. Un alt motiv pentru a renunța la frecatul ochilor este faptul că microbii sau virușii de pe degete sau mâini ar putea duce la conjunctivită. În loc să freci ochii, utilizează lacrimi artificiale (lacrimi artificiale).
Igienizează-te pe membrele superioare.
Este indicat să te speli întotdeauna pe mâini înainte de a-ți atinge chipul sau vederea și de a gestiona lentilele de contact. Aproximativ 1 din 3 purtători dezvoltă probleme, unul din cinci cazuri de infecție provenite de la contactele provocând leziuni ale stratului cornean.
Îndepărtează machiajul.
La finalul unei zile obositoare, ultimul lucru la care te-ai putea gândi este să te demachiezi. Cu toate acestea, prin acest gest, ai grijă de ochii și reduci riscul de inflamație a pleoapelor sau de umflare a pleopelor. De asemenea, ar trebui să adopți bune practici de îngrijire care îți pot păstra pielea și ochii, cum ar fi utilizarea produselor destinate special pentru ochi, înlocuirea periodică a machiajului (mai ales în urma unei infecții oftalmice), abținerea de la aplicării machiajului în interiorul pleopelor și evitarea folosirii produselor de machiaj în comun cu alte persoane. Dacă folosești pensule sau aplicatoare pentru a aplica machiajul în jurul ochilor, curăță-i în mod regulat.
Programează-te la un control oftalmologic detaliat.
Poate că ești de părere că vederea ta este bună sau că vederea ta este sănătoasă, dar controlul la specialistul oftalmolog pentru un examen oftalmologic complet cu dilatarea pupilelor este singura modalitate de a fi cu adevărat sigur. În decursul unui control oftalmologic complet, oftalmologul pune soluții în ochi pentru a mări sau extinde pupila, permițând mai multă claritate să intre în ochi. Această procedură îi permite oftalmologului să se focalizeze la partea din spate a ochilor și să îi inspecteze pentru a vedea dacă există semne de degradare sau de boală. Ești eligibil pentru consult gratuit la unul dintre punctele prezente pe siteul nostru.
Controlează-ți glicemia.
90% din cazurile de pierderea vederii cauzată de diabet sunt prevenibile. Întreabă medicul ce trebuie să faci pentru a controla glicemia, presiunea sângelui și colesterolul.
Zahărul din sânge: valoarea normală al glicemiei la persoane mature este cuprinsă între 70-100 mg/dl (pe nemâncate).
Presiunea arterială: provoacă boli de inimă. Nivelul tensiunii ar trebui să fie mai mică de 140/90 mmHg pentru cei mai mulți indivizi.
Colesterol: colesterolul LDL (lipidele „rele”) se acumulează și obstrucționează arterele. HDL sau lipidele „bune” ajută la eliminarea lipidelor „rele” din vasele de sânge.
Întreabă medicul care ar trebui să fie nivelul optim al lipidelor.
Menține o greutate sănătoasă.
Supraponderabilitatea și masa corporală excesivă cresc riscul de a dezvolta afecțiuni diabetice și alte probleme sistemice, care pot duce la deficiențe vizuale (retinopatie diabetică sau glaucomul). Dacă ai probleme în menținerea unei mase corporale adecvate, discută cu medicul.
Informațiile conținute în acest articol au doar un caracter informativ și didactic și nu reprezintă un sfat medical sau de sănătate. Adresează-te întotdeauna unui specialist sau unui oftalmolog cu privire la orice întrebare pe care o deții despre starea vederii tale.